Administrationsavgift

Vad är Administrationsavgift?

 Administrationsavgiften är den del som företag har rätt att ta ut för att täcka upp de kostnader som uppstår vid försäljning utav den tjänst eller vara som du som kund köper eller beställer. En vanliga prissättning på denna administrationsavgift brukar vara mellan 40-60 kr, men kan skilja sig mellan de olika företagen. Det finns ingen lag som beskriver exakt hur stor denna avgift ska prissättas.

 

Måste jag betala administrationsavgiften?


Om du som kund ska betala en administrationsavgift ska detta framgå redan i avtalet mellan dig som kund och företaget vid köptillfället. Var därför noga med att läsa avtalet du skriver på framförallt över internet där kund ofta har en tendens att klicka i “Godkänner allmänna villkor” vid köptillfället utan att läsa igenom villkoren, där eventuella avgifter ofta finns beskrivet. Godkänner du avtalet utan att ha läst igenom det kommer avgiften finnas med även om administrationsavgiften kommer som en överraskning. Ha därför som vana att ALLTID läsa igenom avtal och villkor innan du godkänner ett köp eller ett avtal över internet.

Bestrida administrationsavgift

Ska du bestrida administrationsavgiften ska du göra detta innan du betalat fakturan till företaget som ställt ut fakturan. Som nämnts ovan godkänner du avgiften om du betalar administrationsavgiften. Du ska bestrida detta omgående och även ta fram underlag för att du inte har godkänt att administrationsavgift ska finnas med på fakturan. Likaså behöver företaget ta fram underlag från sin sida, att du ska ha godkänt administrationsavgiften, vilket även gäller för framtida fakturor if

Vill man bestrida avgiften måste detta ske innan en betalning skett till företaget. Om man har genomfört en betalning räknas det nämligen som att man accepterat avgiften på den aktuella fakturan samt kommande fakturor från företaget.

Storlek på administrationskostnaden

Summan för en administrationskostnad kan skilja sig mellan de olika företagen. Det finns nämligen inte någon lag idag som reglerar hur stor denna avgift ska vara som företaget tar ut för det administrativa arbete som avgiften ska täcka upp. Däremot ska det vara en avgift som är rimlig gentemot den tid och arbete som avgiften står för. 

Fakturaavgift eller administrationsavgift?

Man använder ofta dessa termer för samma sak. De är båda en avgift som täcker upp de administrativa kostnader som uppkommer vid en försäljning av en tjänst eller vara. Däremot är Fakturaavgiften direkt knutet till berörd faktura, vilket inte behöver vara fallet med en administrationsavgift som företaget tar ut. Men båda orden fyller samma funktion, dvs. ska täcka upp kostnaderna som uppstår vid administrationen utav fakturan eller räkningen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
E-post

Privatlån

Ta här del av lägsta räntan och villkoren för att låna!

Billån

Låg ränta till ert billån finner ni här! Klicka här för att ta del av dagens erbjudanden med låg ränta och bra amorteringsplan!

Låna till Resa

Här finner ni de bästa erbjudandena idag kring ränta och amortering när ni ska låna till er resa!

Tillfällig Kredit

Ta del av lägsta räntan inför ett tillfälligt lån! Här kan ni välja det erbjudande som passar just er med ränta och amorteringsplan!

SMS Lån

Snabb utbetalning vid akuta tillfällen! Här finner ni det SMS lån som passar just er! Erbjudandena är de bästa på marknaden!

Studielån

Ta del av lägsta räntan när ni ska låna för studier! Klicka här och ni får ett erbjudande direkt med ränta och amorteringsplan!

Våra bästa Privatlån:
Låne Summa:
Lånetid:
Visa fler Banker
Visa fler Banker
Andra har läst om:
 • Reporänta

  Vad är Reporänta? Reporäntan är vår Riksbanks styrränta och vårt huvudsakliga penningpolitiska verktyg i Sverige. …Läs mer »
 • Renoveringslån

  Inför renoveringslån Har du ett visst sparkapital och kan lägga in en del själv, och …Läs mer »
 • Styrränta

  Vad är Styrränta? Styrränta är den ränta som centralbanken tar när den lånar ut pengar …Läs mer »
 • Rörlig ränta

  Vad är Rörlig Ränta? När du lånar pengar till bostad t.ex., dvs. ett Bolån kan …Läs mer »
 • Bunden Ränta

  Vad är Bunden Ränta? Bunden Ränta eller Fast Ränta är en räntesats som är densamma …Läs mer »
 • Kreditfaktura

  Vad är Kreditfaktura / Kreditnota? En kreditfaktura skapas när ursprunglig faktura utav någon anledning är …Läs mer »
 • Kreditvärdighet

  Vad är Kreditvärdighet? Vi förklarar! Kreditvärdighet är en persons, ett företags förmåga att betala sina …Läs mer »
 • Belåningsgrad

  Vad är Belåningsgrad? Vi förklarar! Belåningsgrad Belåningsgraden berättar hur mycket lån du har på din …Läs mer »
 • Jämförelseränta

  Vad är Jämförelseränta – definition? Jämförelseränta  Jämförelseränta används vid beräkning av ränteskillnadsersättning. Vid beräkningen jämförs …Läs mer »
 • Betalskydd

  Vad är Betalskydd? Vi förklarar! Betalskydd kopplat till kreditkort, vad är det? Betalskydd eller är …Läs mer »
 • Låneskydd

  Vad är Låneskydd? Vi förklarar! Låneskydd vid lån, vad är det? Låneskydd är en typ …Läs mer »
 • Driftkostnad

  Vad är Driftkostnad? Vi förklarar! Vad betyder driftkostnad? Vi förklarar! Driftkostnad syftar till de kostnader …Läs mer »
 • Lagfart

  Lagfart – Lantmäteriet och Kostnader Vad är lagfart? Lagfarten bevisar vem som äger en fastighet …Läs mer »
 • Fysisk person

  Vad är en Fysisk person? Vi förklarar! Betydelse  Ordet “Fysisk person” används inom lån och …Läs mer »
 • Lånefordran

  Vad är en lånefordran? Lånefordran  En lånefordran är hur mycket pengar som behöver betalas tillbaka på …Läs mer »