Betalningsanmärkning

Har jag en betalningsanmärkning? 

betalningsanmärkningOm du känner dig osäker på om har en betalningsanmärkning eller inte, kan ett kreditupplysningsföretag informera dig om detta – eftersom det är kreditupplysningsföretag som registrerar eventuell betalningsanmärkning kopplat till er. 

Kreditupplysningsföretagen hämtar offentliga uppgifter från olika register, bland annat från Kronofogden. Vissa av uppgifterna använder kreditföretagen till att sälja vidare till olika frågeställare, exempelvis kreditgivare, bostadsföreningar och banker. 
När du får en Betalningsanmärkning är det en notering om att du inte betalat en skuld i tid. T.ex. om du har en räkning som du inte har betalat, hamnar den skulden som regel till ett inkassoföretag. Inkassoföretaget försöker sedan driva in skulden och om de misslyckas med indrivningen, skickas skuld vidare för indrivning via Kronofogdemyndigheten. Det är när indrivningen hamnar hos kronofogdemyndigheten som det kan registreras som en Betalningsanmärkning om du inte betalar skulden till kronofogden. 

Kan jag få bort en betalningsanmärkning som beror felaktiga uppgifter? 

Normalt behöver du inte finnas kvar i Kronofogdens register om du hamnat där utav misstag! Vanliga misstag är att du betalat en kvarstående skuld felaktigt eller annat som man kan ha överseende med. Ett vanligt fel är även att kreditupplysningsföretaget gjort fel på något sätt, och något du normalt inte ska behöva lastas för. 

Vid eventuell meningsskiljaktighet kring ett beslut är det väldigt viktigt att du så snart som möjligt bestrider eventuell betalningsanmärkning. Kreditgivaren och Kronofogden ser då över ev. bestridande och utgår då ifrån en lagstiftning kring vad man får ändra och inte i ett sådant läge.

Som i artikeln beskrivet, är det Kreditupplysningsföretaget som skickar in en behandling utav betalningsanmärkning, Det är först och främst de som ni ska kontakta vid ev. bestridande.
Exempel på uppgifter inför en betalningsanmärkning till Kronofogdemyndigheten är:

 • Datum för ett betalningsföreläggande blir behandlad!
 • Uppgifter om ett betalningsföreläggande mot juridiska personer / företag.
 • Olika uppgifter om vad den obetalda föreläggandet består utav, t ex. skatter, obetald faktura med mera.

Jag har fått ett betalningsföreläggande. Får jag då också en betalningsanmärkning?

Om ett kreditupplysningsföretag har ett betalningsföreläggande innebär detta inte med automatik att du kommer får en betalningsanmärkning. 

Skulle ansökan leda till ett beslut om betalningsanmärkning är det först då en så kallad betalningsanmärkning registreras.

Viktigt att veta för företag är att betalningsanmärkning registreras redan i första instans, redan vid ansökan!

Hur länge finns en betalningsanmärkning kvar?

Företagen eller som det heter Kreditupplysningsföretagen som hanterar kreditupplysningar har normalt kvar uppgifterna hos en privatperson i tre år. Däremot är det normalt fem år för ett företag eller juridisk person som det heter.

Skulle ett betalningsföreläggande registreras mot ett företag / juridisk person, finns den registreringen kvar i två efter det att ansökan skickats in.

Ev. uppgifter om skuldsanering ska försvinna fem år efter att den har registrerats. Skulle betalningsplanen sträcka sig över fem år, försvinner registreringen/uppgiften den dagen då betalningsplanen är över.

Hur fort registreras en betalningsanmärkning? 

Registreringar om betalningsanmärkningar behandlas och läses in varje dag! Dvs registreras på daglig basis!

Vad innebär en betalningsanmärkning? 

En betalningsanmärkning är ett tecken/notering på att du inte har skött din amortering och betalningar i tid. Detta kan t.ex leda till att du inte får lån, lägenhet, telefonabonnemang eller andra abonnemang utav olika form.

En betalningsanmärkning registreras hos Kronofogdemyndigheten, men det är inte Kronofogden som utfärdar betalningsanmärkningen, utan det är berört inkassoföretag som skickar in betalningsanmärkningen till Kronofogden. Kronofogden tar därefter beslut som är det slutgiltiga för att en bet

I regel ligger en betalningsanmärkning kvar i 3 år och denna betalningsanmärkning kan påverka er möjlighet till nytt lån och andra tecknande utav tjänster/produkter.

Betalningsanmärkning hur länge?

En betalningsanmärkning ligger oftast kvar i 3 år. Du ska undvika betalningsanmärkning då det påverkar dina möjligheter att ta lån som t.ex. bostadslån. 

Hur vet jag om jag har en betalningsanmärkning?

Om du vill veta om du har en betalningsanmärkning kontaktar du ett kreditupplysningsföretag. Det är på samma sätt som företag gör när du ansöker om t.ex. ett lån. Vanligt förekommande är banker, långivare, hyresvärdar och mobiloperatörer gör detta. Ofta om abonnemang utav någon form tecknas kollar företaget upp dig med en kreditupplysning i samband med att avtalet skrivs. 

Undvik betalningsanmärkningar

Betalningsanmärkningar kan ge dig stora problem! Om du t.ex. vill köpa eller hyra en bostad kan detta ställa till problem för dig! Likaså om du vill teckna ett telefonabonnemang eller dyl. är det stor risk att du får avslag på detta pga. du har en betalningsanmärkning. Därför undvik en betalningsanmärkning in i det längsta och gör allt du kan för att undvika att hamna i detta register.

 

Betala räkningar i tid

Även om du är på semester ska räkningar betalas. Likaså om du flyttat utan att adressändra finns risk att en räkning försvinner som kan resultera i att ett inkassobolag kontaktas. 

Visa att du vill betala för dig

Om du utav någon anledning inte kan betala räkningen eller fakturan i tid behöver du kontakta företaget som ställt ut fakturan. Förklara situationen och fråga om du kan skjuta upp betalningen alt. om du kan betala av din skuld med en avbetalning. Inkassokrav ska du undvika så försök att komma fram till en lösning utan att inkassoföretag kopplas in. 

Överklaga

Om du får ett betalningskrav / Inkassokrav skickat till dig som du anser är felaktigt, då ska du överklaga. Detta gör du så snart som möjligt och var förbered vid överklagan. Dvs. samla ihop alla dokument och räkningar som rör inkassokravet inför överklagan.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
E-post

Privatlån

Ta här del av lägsta räntan och villkoren för att låna!

Billån

Låg ränta till ert billån finner ni här! Klicka här för att ta del av dagens erbjudanden med låg ränta och bra amorteringsplan!

Låna till Resa

Här finner ni de bästa erbjudandena idag kring ränta och amortering när ni ska låna till er resa!

Tillfällig Kredit

Ta del av lägsta räntan inför ett tillfälligt lån! Här kan ni välja det erbjudande som passar just er med ränta och amorteringsplan!

SMS Lån

Snabb utbetalning vid akuta tillfällen! Här finner ni det SMS lån som passar just er! Erbjudandena är de bästa på marknaden!

Studielån

Ta del av lägsta räntan när ni ska låna för studier! Klicka här och ni får ett erbjudande direkt med ränta och amorteringsplan!

Våra bästa Privatlån:
Låne Summa:
Lånetid:
Visa fler Banker
Visa fler Banker
Andra har läst om:
 • Reporänta

  Vad är Reporänta? Reporäntan är vår Riksbanks styrränta och vårt huvudsakliga penningpolitiska verktyg i Sverige. …Läs mer »
 • Renoveringslån

  Inför renoveringslån Har du ett visst sparkapital och kan lägga in en del själv, och …Läs mer »
 • Styrränta

  Vad är Styrränta? Styrränta är den ränta som centralbanken tar när den lånar ut pengar …Läs mer »
 • Administrationsavgift

  Vad är Administrationsavgift?  Administrationsavgiften är den del som företag har rätt att ta ut för …Läs mer »
 • Rörlig ränta

  Vad är Rörlig Ränta? När du lånar pengar till bostad t.ex., dvs. ett Bolån kan …Läs mer »
 • Bunden Ränta

  Vad är Bunden Ränta? Bunden Ränta eller Fast Ränta är en räntesats som är densamma …Läs mer »
 • Kreditfaktura

  Vad är Kreditfaktura / Kreditnota? En kreditfaktura skapas när ursprunglig faktura utav någon anledning är …Läs mer »
 • Kreditvärdighet

  Vad är Kreditvärdighet? Vi förklarar! Kreditvärdighet är en persons, ett företags förmåga att betala sina …Läs mer »
 • Belåningsgrad

  Vad är Belåningsgrad? Vi förklarar! Belåningsgrad Belåningsgraden berättar hur mycket lån du har på din …Läs mer »
 • Jämförelseränta

  Vad är Jämförelseränta – definition? Jämförelseränta  Jämförelseränta används vid beräkning av ränteskillnadsersättning. Vid beräkningen jämförs …Läs mer »
 • Betalskydd

  Vad är Betalskydd? Vi förklarar! Betalskydd kopplat till kreditkort, vad är det? Betalskydd eller är …Läs mer »
 • Låneskydd

  Vad är Låneskydd? Vi förklarar! Låneskydd vid lån, vad är det? Låneskydd är en typ …Läs mer »
 • Driftkostnad

  Vad är Driftkostnad? Vi förklarar! Vad betyder driftkostnad? Vi förklarar! Driftkostnad syftar till de kostnader …Läs mer »
 • Lagfart

  Lagfart – Lantmäteriet och Kostnader Vad är lagfart? Lagfarten bevisar vem som äger en fastighet …Läs mer »
 • Fysisk person

  Vad är en Fysisk person? Vi förklarar! Betydelse  Ordet “Fysisk person” används inom lån och …Läs mer »